Zaadkwaliteit

Zaadkwaliteit

Over het algemeen is het zo dat hoe gezonder je leeft, hoe vruchtbaarder je ook bent. Gezonde voeding en beweging hebben een positief effect op de zaadkwaliteit. Het eten van groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden bevorderen de kwaliteit van het zaad. Deze producten bevatten vitamine C, vitamine E, zink en seleen wat de kwaliteit ten goede komt.

Hoe werkt het nu eigenlijk?
Na een zaadlozing moet de zaadcel ongeveer 14 centimeter overbruggen (zwemmen) om bij de eicel te komen. Het grootste deel van de zaadcellen bereikt de eicel nooit. Om de eicel te kunnen bevruchten, zijn er 3 belangrijke factoren:
1) De beweeglijkheid van het zaad;
2) Het aantal zaadcellen, en 
3) De kwaliteit van de zaadcellen, vorm en vitaliteit.

Ongeveer 33% van de vruchtbaarheidsproblemen komt door problemen met het zaad. Vaak betekent dit dat er een probleem is aan de zaadcellen. Dit kan verholpen worden door bij een vruchtbaarheidsbehandeling een andere manier van bevruchten toe te passen, zoals IVF of ICSI. Wanneer de zaadkwaliteit minder goed is, wordt vaak voor een ICSI-behandeling gekozen.

Leeftijd

Mannen kunnen tot een hoge leeftijd kinderen verwekken. Vanaf de leeftijd van 45 jaar neemt de zaadkwaliteit wel langzaam af. 
Mannen die op latere leeftijd (45+) vader willen worden, hebben iets meer risico op kinderen met een afwijking. 

Als er geen zaadcellen in een zaadlozing zitten, kan er een TESE behandeling (Testiculaire Sperma Extractie) ingezet worden. Dit is een operatie (chirurgische dagbehandeling) waarbij de balzak en teelbal geopend worden. Dit wordt gedaan om te kijken of er zaadcellen aanwezig zijn die ingevroren kunnen worden. Er wordt een biopt uit de teelbal weggenomen dat wordt onderzocht op de aanwezigheid van zaadcellen.

Deze behandeling kan ook gedaan worden bij mannen die eerder een sterilisatie ondergaan hebben en toch weer een kinderwens hebben. 

problemen

Het gebruik van medicijnen, stress en tekort aan vitamine C kan voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen. Daarnaast kan een ontsteking en/of antibioticagebruik een tijdelijke negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben.

Roken en het gebruik van alcohol en/of drugs wordt ook ernstig afgeraden. Ook is het niet goed voor de zaadkwaliteit als een man overmatig sport of hormonen (zoals anabolen) gebruikt.

Wanneer een man overgewicht heeft, dan kan dit invloed hebben op aanmaak van het testosteron.  Wanneer de man weer op een gezond gewicht komt, zal de testosteron en zaadproductie weer op een normaal niveau komen.

kinderwens

Het is belangrijk voor de kwaliteit van het zaad om de zaadballen (testikels) een beetje koel te houden.
De beste temperatuur voor een goede aanmaak van zaad is ongeveer 35 graden.

TIPS

Draag geen strakke onderbroeken, ook niet ’s nachts. 

Eet en drink gezond en beweeg voldoende.

Een lekker warm bad en saunabezoek zijn ontspannend, maar doe je dit vaak dan is het niet zo goed voor de spermakwaliteit.

Als je werkt met warmtebronnen, bijvoorbeeld een oven, dan is het beter als die niet op kruishoogte staan.