Als Zwanger worden niet lukt

je wilt zo graag..

1 op de 5 stellen heeft hulp nodig bij zwanger worden. Bij ongeveer 1/3 van de paren ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw, bij 1/3 bij de man en bij 1/3 bij beiden. Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos. De leeftijd van de vrouw is een zeer belangrijke factor bij het wel of niet zwanger raken. Hieronder lees je er meer over.

Het uitblijven van een zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ziekte of de leeftijd. Lukt het niet het eerste jaar? Vaak lukt het wel met medische hulp door IUI, IVF of door middel van donatie. Ga daarom op tijd naar je huisarts om je kinderwens te bespreken.

ivf-blog-ttc-difficult-roads-lead-to-beautiful-destinations
away, bridge, wood

Leeftijd

Als vrouw ben je het meest vruchtbaar tussen 18 en circa 30 jaar. De piek ligt rond je 25ste.  Je hebt dan per cyclus ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf je 34ste daalt die kans snel. Tussen je 35 en 37 jaar heb je nog 10% kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 43ste nog maar 5%.

Dat je als vrouw met ouder worden minder vruchtbaar bent heeft te maken met de kwaliteit van je eicellen. Eicellen heb je al bij je vanaf je geboorte. Vanaf 34 jaar raakt je voorraad eicellen uitgeput en de kwaliteit van de overgebleven eicellen kan ook minder goed zijn.

Belangrijk om te weten:
1. Een regelmatige cyclus zegt niets over de kwaliteit van eicellen. De eicellen kunnen slecht zijn.

2. Fertiliteitsbehandelingen kunnen dit probleem niet verhelpen. Of je nu inseminaties, IVF of ICSI doet: zonder goede eicellen lukt het niet om zwanger te worden. 

Zoek hulp

Als zwanger worden niet lukt, ga dan aan de slag met onderstaande tips. 

Tips:
1. Kijk op de website van Freya.
2. Bespreek het met je huisarts.
3. Lees het boek Verborgen Verlangen van Marijke Linssen, de Levenscomponist. Hierin lees je verhalen van lotgenoten en krijg je tips en coaching.
4. Neem contact op met Kinderwens Buitenland. Zij geven informatie over eiceldonatie in het buitenland.

marguerite, white, flower