Gewicht & BMI

Gewicht

Onderzoeken hebben uitgewezen dat overgewicht en vruchtbaarheid elkaar negatief beïnvloeden. Dus met andere woorden; het hebben van overgewicht kan een reden zijn waarom het niet lukt om zwanger te worden.
Overgewicht maar zeker ook ondergewicht kunnen je hormoonhuishouding veranderen. Hierdoor raakt de functie van de eierstokken verstoord. Dit kun je merken doordat je menstruatie onregelmatiger wordt en soms zelfs helemaal wegblijft. Je kunt ook niets merken aan je menstruatie maar je kunt minder vruchtbaar zijn omdat je gewicht te hoog of te laag is.

bmi meten
Overgewicht oplossen

Wat is een goede BMI

Hoe zwaarder je bent, hoe minder vruchtbaar je bent. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook de mannen moeten op hun gewicht letten.
Bij een BMI tussen 21 en 29 is de kans op zwangerschap het grootst omdat een eitje dan beter rijpt en een bevruchte eicel zich dan beter kan ontwikkelen.
Iedere BMI-eenheid hierboven zorgt voor een afname van de zwangerschapskans met 4-5%.
Bij een BMI van 35 is de kans op zwangerschap ongeveer 26% lager, bij een BMI van 40 is de kans 43% lager.

Wat is het voordeel

Een gezond gewicht geeft veel voordelen. Zo heeft het een positief effect op je bloeddruk. Bij 5 kilo gewichtsverlies is dit ongeveer 11 mm Hg.

Het heeft ook een positief effect op jouw bloedsuiker
10 kg afvallen levert jou een daling op van 50% van het nuchter glucose. Een gezond gewicht geeft 70% minder kans op het krijgen van diabetes.

Je hebt ook minder risico op kanker. Als je 10 kg gewicht verliest en een uitgebalanceerd voedingspatroon hebt, zorgt dat je 40%  minder kans hebt op het verkrijgen van verschillende vormen van kanker en je hebt minder kans op hart en vaatziekten. Een gezond gewicht en een uitgebalanceerde voeding geeft  70% minder risico op hart- en vaatziekten.

Gezond eten verlaagt bmi