Kinderwens

Geluk is niet de glimlach op je gezicht, maar de rust in je hoofd

Wat kun je zelf doen om gezond zwanger te worden?

Je hebt een kinderwens en dat lijkt een heel gewone wens. Toch is dat niet zo want 1 op de 5 stellen wordt niet zwanger binnen een jaar. Je kunt zelf zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk klaar is voor een zwangerschap, door goed te letten op je voeding en leefstijl. 
Wil je gezond zwanger worden? Check dan deze top 5:
1. Start met Foliumzuur (of Nua fertility supplementen)
2. Niet Roken
3. Let op je Voeding
4. Geen Alcohol
5. Voorkom Stress en Angst

foliumzuur

Start minimaal een maand voordat je zwanger wilt gaan worden met het dagelijks slikken van foliumzuur. Het advies is om hiermee door tot je gaan tot je minimaal 10 weken zwanger bent want foliumzuur is een belangrijke vitamine voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Meestal maakt ons eigen lichaam er zelf te weinig van aan. Je kunt foliumzuur kopen bij een drogist of apotheek. De aanbevolen hoeveelheid is 0,4 of 0,5 milligram (mg) per dag. 

Supplementen van Nua for Women bieden aanvullende ondersteuning voor die onevenwichtigheden in de voeding of onvoldoende inname van voedingsstoffen uit de voeding. Aan deze supplementen is 0,4 mg Foliumzuur toegevoegd, maar ook de belangrijke vitamine D3.

Mocht het langer duren voordat je zwanger wordt dan kun je foliumzuur of Nua supplementen langer slikken.

Roken

Heb je een kinderwens? Stop dan meteen met roken. Als je blijft roken, kun je zonder dat je het weet je ongeboren kind schade toebrengen. In de eerste weken van de zwangerschap worden de belangrijkste organen van het kind ontwikkeld. Je wilt toch geen risico lopen? Er zijn nog meer voordelen als je stopt vóór de zwangerschap.
♥ Je wordt je makkelijker zwanger
♥ Je hebt minder kans op een miskraam
♥ Je hebt minder kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Heb je een partner die rookt en jullie willen zwanger worden? Dan is het beter dat hij ook stopt. Hij heeft dan meer en gezondere zaadcellen, jij rookt niet mee en het is het voor jou ook makkelijker om te stoppen.

Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Neem dan contact op met je huisarts. Het is bewezen dat hulp bij stoppen met roken helpt.

Voeding

Wat gezond eten precies inhoudt kun je lezen op deze pagina. Zorg dat je gezond eet dus veel groente, fruit en brood. Wissel wel goed af. Het beste kun je kiezen voor mager vlees en zuivelproducten.
Eet twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis, bijvoorbeeld makreel of zalm. Let goed op met rauwe voeding want hier kun je een infectie door krijgen. Je begrijpt dat het beter is om dit te voorkomen als je zwanger wilt worden of al bent. Infecties die je voor of tijdens de zwangerschap krijgt, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby

Alcohol

Het gebruik van alcohol zorgt ervoor dat je minder vruchtbaar en daardoor minder makkelijk zwanger wordt. Regelmatig alcoholgebruik veroorzaakt erectiestoornissen en ook libidoverlies. De Gezondheidsraad adviseert mannen om te stoppen met drinken vanaf het moment van kinderwens tot het moment dat zwangerschap is vastgesteld. Voor vrouwen geldt dat zodra je stopt met voorbehoedsmiddelen je ook stopt met alcohol tot de baby is geboren. In de eerste weken van je zwangerschap worden alle belangrijke organen aangelegd. Wel drinken (zelfs al is het maar weinig) kan bijzonder schadelijk zijn voor de baby. Het kan ook aandoeningen veroorzaken zoals Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit is een ernstige en ongeneeslijke aandoening.

Stress en angst

Spanningen en stress zijn tegenwoordig een normaal onderdeel van het leven. Als je zwanger wilt worden, of al bent, ervaar je emoties soms veel heftiger. 
Wanneer je gespannen bent en stress hebt dan kan dit een te hoge bloeddruk veroorzaken. Dit is niet goed voor jouw gezondheid maar ook dat van je kindje. Ervaar je stress of spanning, praat er dan over. Samen kun je tot oplossingen komen. Je kunt gaan praten met je beste vriend(in) of een familielid. Natuurlijk kun je ook altijd hulp inschakelen van je huisarts of een therapeut.