Acupunctuur

Heb je een kinderwens dan wil je ook een maximale slagingskans. Acupunctuur kan je daarbij helpen. Deze traditionele geneeswijze ondersteunt je vruchtbaarheid en vergroot de kans op een zwangerschap.

Een stukje geschiedenis

Acupunctuur wordt al duizenden jaren met succes ingezet bij vruchtbaarheidsproblemen. Vroeger was dit vooral in China en andere Aziatische landen. Tegenwoordig wordt acupunctuur ook in de Westerse wereld vaak gebruikt. De World Health Organisation publiceerde in 1979 een lijst van aandoeningen waarvoor acupunctuur een geschikte geneeswijze is. Vruchtbaarheid staat daar ook op. Er gaan steeds meer mensen met vruchtbaarheidsproblemen naar een acupuncturist. Ook vaak naast de hulp vanuit de reguliere geneeskunde.

In veel buitenlandse vruchtbaarheidsklinieken wordt deze natuurlijke en effectieve behandeling aanbevolen om de kans op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling te vergroten. Acupuncturist Gilles Stoop is gespecialiseerd in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen en vrouwen. 

Wat is acupunctuur eigenlijk

Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Daarbij worden dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam geplaatst. De acupuncturist kan daarmee energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen.

Meer energie en ontspanning

Vaak zit je beter in je vel na een acupunctuurbehandelingen. Je krijgt meer energie en je voelt zich rustiger: een belangrijke ondersteuning tijdens een spannend traject.

(on)vruchtbaarheid

Acupunctuur kan heel veel doen voor de vruchtbaarheid, ook als er geen oorzaak is gevonden voor de onvruchtbaarheid. Het  kan helpen de vruchtbaarheid te vergroten.

Voor de vruchtbaarheid van de vrouw helpt het bijvoorbeeld bij het reguleren van de menstruatiecyclus. En het versterkt de energie van de gynaecologische organen. Daarnaast zorgt het voor een goede hormoonhuishouding, rust en vermindering van stress. Heel belangrijk, want een onvervulde kinderwens en vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen veel spanning geven.

Bij IVF

Bij een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF ondersteunt acupunctuur deze behandeling. Het helpt om de werking van de medicatie te versterken en bijwerkingen te verminderen. Iedere acupunctuurbehandeling wordt precies afgestemd op de fase en de soort van de vruchtbaarheidsbehandeling. De begeleiding van een IVF-traject met eigen eicellen of met donoreicellen is bijvoorbeeld niet hetzelfde. Bij gebruik van eigen eicellen richt de behandeling zich op een optimale rijping van de eicellen. Daarnaast bereidt de acupuncturist patiënten dan voor op de eicelpunctie en het herstel daarvan.

Bij eiceldonatie

Bij een patiënte die een behandeling met een eiceldonatie ondergaat, staat voor de acupuncturist een zo goed mogelijke ontvangst centraal. Dat betekent vooral de opbouw en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies stimuleren en het immuunsysteem helpen reguleren. De werking van de IVF-medicatie wordt door de acupunctuur ondersteund en versterkt. Rondom de terugplaatsing zorgt de acupunctuur bij alle verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen voor rust (in de baarmoeder en in het algemeen) en het verminderen van baarmoedercontracties. Alles gericht op een optimale conditie voor een goede innesteling.

De eerste maanden van een zwangerschap zijn vaak erg spannend, vooral na een vruchtbaarheidsbehandeling. Acupunctuur kan in deze periode zorgen voor rust, de juiste (hormoon)balans in het lichaam en het verminderen van het risico op een miskraam.

Acupunctuur en mannelijke (on)vruchtbaarheid

Als het probleem bij de man ligt kan acupunctuur vaak ook goed helpen. Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van zaadcellen.

Emoties en kinderwens

Emoties bij vruchtbaarheidsproblemen krijgen bij de acupuncturist veel aandacht. De Chinese Geneeskunde ziet lichaam en geest namelijk als één geheel. Dus of je lekker in je vel zit, heeft met veel meer te maken dan alleen je lichamelijke gezondheid. De emoties rond een kinderwens kunnen heel sterk zijn en soms zelfs tot blokkades in je lichaam leiden. Door hieraan met gesprekken en acupunctuur aandacht te geven kan de energie weer beter stromen.

Goede voorbereiding op vruchtbaarheidsbehandeling

Het is belangrijk om ongeveer 6 tot liefst 8 weken voorafgaand aan de vruchtbaarheidsbehandeling te starten met acupunctuur. Deze tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren.

Voor mannen met verminderde vruchtbaarheid is behandeling gedurende minimaal 3 maanden aan te raden. Dit vanwege de duur van dezaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen.

Hoe kies je een goede acupuncturist ?

In een aantal buitenlandse klinieken wordt ter plaatse acupunctuur aangeboden, voornamelijk rondom puncties en terugplaatsingen. Maar voor de voorbereiding op een behandeling en de periode daarna heb je een goede acupuncturist dichter bij huis nodig.

Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de NVA, Zhong en NAAV. Acupuncturisten die bij deze beroepsverenigingen zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. En kijk goed of de acupuncturist  ervaring heeft met behandeling van vruchtbaarheidsproblemen en begeleiding van vruchtbaarheidstrajecten.

Verzekerde zorg

De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Gilles Stoop

Gilles Stoop behandelt in zijn acupunctuurpraktijk veel patiënten die in (buitenlandse) klinieken vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. Hij kent veel van deze klinieken en is goed op de hoogte van de diverse vruchtbaarheidsbehandelingen. De acupunctuurbehandelingen worden ook precies afgestemd op het behandelschema van de kliniek. Op zijn website www.acupuncturist.nl tref je veel informatie aan over acupunctuur bij kinderwens en vruchtbaarheidsbehandelingen

Voor iedereen die gezond wil zijn en zwanger wil worden

Voeding

Beweging

Ontspanning

Geluk