Slaap

Waarom is slaap belangrijk

 Mensen slapen gemiddeld een derde deel van het leven. Soms lijkt dit zonde van je tijd, maar dat is het zeker niet!
Je hebt slaap nodig voor je lichamelijke en geestelijke herstel. Lichamelijk vinden er allerlei processen plaats: organen herstellen, zoals spierherstel. Je brein heeft de totale rust hard nodig om alle opgedane indrukken en informatie te verwerken. De diepe slaap is de belangrijkste fase uit je slaapcyclus. Wanneer je wakker wordt gemaakt in deze fase voel je je vaak volledig gedesoriënteerd.

cloud, heart, love

slaap en vruchtbaarheid

Er zijn onderzoeken gedaan naar slaap en vruchtbaarheid. De conclusie die getrokken kan worden is de volgende:
Vrouwen met een onregelmatig slaappatroon doen er langer over om zwanger te raken dan vrouwen met een vast slaapritme. Dit is ontdekt door de onderzoekers van de Washington University in St. Louis. Een reactie van een gynaecoloog op het onderzoek: “Het rijtje van niet roken, geen alcohol en gezonder eten wordt vaak wel besproken, maar we geven bij vruchtbaarheidsproblemen te weinig aandacht aan het belang van slaap”. Hopelijk verandert dit snel door dit soort onderzoeksresultaten.

Slapen is ook goed voor de man

Uit een onderzoek, gedaan door de universiteit van Miami,  waar bijna 3.000 mannen aan deelnamen, kwamen hele duidelijke resultaten. 

Het testosteron niveau van de man daalt per gemist uur nachtrust! Testosteron is een belangrijk hormoon voor de mannelijke vruchtbaarheid. Deze studie was de eerste die een direct verband kon aantonen tussen slaap en daling van hormoonniveaus. Naast roken, drinken en overgewicht is te weinig slaap nu toegevoegd aan de lijst van omgevingsfactoren die het testosterongehalte negatief beïnvloeden.

Het is fijn dat de onderzoekers de mannelijke vruchtbaarheid hebben onderzocht. Er wordt namelijk nog erg weinig aandacht besteed aan de bijdrage die mannen kunnen leveren aan het vergroten van een kans op een goede zwangerschap. In dit geval: Mannen, ga meer slapen!

Conclusie

Slapen is een heel belangrijk onderdeel van het leven, en het heeft invloed op je zwangerschapskansen.

Onze maatschappij beloont ons voor voor inspanning, niet voor ontspanning. Vaak moeten we van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in de weer zijn met van alles. Dat heeft tot gevolg dat we steeds minder tijd hebben voor ontspanning.
Deze manier van leven zorgt voor een hoge hersenactiviteit. De slecht slapende mensen hebben zowel overdag als ‘s nachts een hogere hersenactiviteit, dan de mensen die goed slapen. Neem overdag regelmatig rust en doe voor het naar bed gaan gewoon even niks.

Een goede slaap in combinatie met lichamelijke en geestelijke ontspanning door de dag heen is belangrijk voor je gezondheid en vruchtbaarheid.