Leeftijd

Leeftijd van de vrouw

Als vrouw ben je het meest vruchtbaar tussen 18 en circa 30 jaar. De piek ligt rond je 25ste.  Je hebt dan per cyclus ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf je 34ste daalt die kans snel. Tussen je 35 en 37 jaar heb je nog 10% kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 43ste nog maar 5%.

Dat je als vrouw met ouder worden minder vruchtbaar bent heeft te maken met de kwaliteit van je eicellen. Eicellen heb je al bij je vanaf je geboorte. Vanaf 34 jaar raakt je voorraad eicellen uitgeput en de kwaliteit van de overgebleven eicellen kan ook minder goed zijn.

Belangrijk om te weten:
1. Een regelmatige cyclus zegt niets over de kwaliteit van eicellen. De eicellen kunnen slecht zijn.

2. Fertiliteitsbehandelingen kunnen dit probleem niet verhelpen. Of je nu inseminaties, IVF of ICSI doet: zonder goede eicellen lukt het niet om zwanger te worden. 

meringue, mum, mother
arm, muscle, strong

Leeftijd van de man

Vaak wordt gedacht dat mannen onbeperkt vruchtbaar zijn. Dit is niet helemaal waar. Uit recente onderzoeken blijkt wat anders. 

Mannen die op latere leeftijd vader willen worden, hebben meer risico op kinderen met een afwijkingDe biologische klok tikt bij mannen overigens wel anders dan bij vrouwen. Bij mannen neemt de spermakwaliteit langzaam af, vanaf de leeftijd van circa 45 jaar. Veel mannen zijn zich hier niet van bewust.

Een Amerikaanse gynaecologe, (Gloria Bachmann – tevens directeur van het Instituut van de Gezondheid voor Vrouwen), onderzocht studies die de afgelopen 40 jaar uitgevoerd zijn omdat ze vaststelde dat steeds meer mannen op latere leeftijd nog vader werden. En dat brengt risico’s met zich mee, concludeert ze. Zowel voor de moeder als voor het kind.

Risico's op afwijkingen

Tijdens de zwangerschap van een vrouw met een oudere partner is er verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. Het ongeboren kind heeft dan weer een hogere kans op onder andere vroeggeboorte, laag geboortegewicht, een beroerte, hartafwijkingen en een gespleten gehemelte. Op latere leeftijd heeft het kind meer kans op kanker, psychiatrische en cognitieve afwijkingen en autisme.

De kwaliteit van het zaad kan door verschillende factoren afnemen. Mannen die ouder worden, hebben meer afwijkingen in hun genetisch materiaal en dus ook in hun zaad.

risk, word, letters