Hormonen
Hormonen
Een belangrijke factor om zwanger te worden is je hormoonhuishouding. Zijn je hormonen verstoord dan kan dit problemen opleveren en dit heeft zijn weerslag op het hele proces. Er kunnen allerlei klachten ontstaan, waaronder vruchtbaarheidsproblemen. Bij een ontregelde hormoonhuishouding treedt er namelijk vaak geen eisprong op. Wanneer er geen of slechts af en toe een eisprong plaatsvindt (anovulatie), blijft ook de menstruatie uit (amenorroe) of is deze zeer onregelmatig.
Hormoonverstorend
Probeer zoveel mogelijk om hormoonverstorende stoffen te vermijden. Dit zijn stoffen, door mensen geproduceerd, die in hun werking lijken op hormonen. Ze zijn moeilijk afbreekbaar in de natuur en in je lichaam. Het probleem met deze stoffen is dat ze je hormoonhuishouding verstoren en daarmee dan ook de kans op een bevruchting verkleinen.
Het advies is dan ook om bij voorkeur biologisch, vers en onbewerkt te eten. Gebruik geen producten uit karton of in glas verpakt levensmiddelen.
Gebruik een multivitamine van een goed merk, geschikt voor vrouwen die zwanger willen worden. Nua fertility producten sluiten hier goed bij aan.
Schadelijke stoffen
Voorbeelden van schadelijke stoffen zijn pesticiden, herbiciden en insecticiden. Deze stoffen zijn bedoeld om te voorkómen dat insecten zich voortplanten en om onkruid te laten afsterven. In de Europese wetgeving is bepaald dat er slechts enkele picogrammen (dat is een miljardste gram) van deze stoffen via onze voeding ons lichaam binnen mogen komen. Er wordt verwacht dat we op deze manier niet meer dan 10% van de schadelijke dosis per dag binnen krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat deze lage dosis veilig is. Dat komt omdat er tijdens het onderzoek naar de giftigheid van een dosis van deze stoffen, er maar met 1 stofje tegelijk wordt getest. Via onze voeding kunne we best een mix van 5, 25 of meer van deze stoffen binnen krijgen. Als dat zo is dan worden er wel degelijk schadelijke gevolgen gemeten!
Plastic en andere weekmakers
Andere bekende hormoonverstorende stoffen, zijn de weekmakers van plastic. Deze zitten in de flexibele plastic verpakkingen van onze levensmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan plastic flessen, de binnenkant van een melkpak of vruchtensappak en aan de binnenkant van blik.
Make up
Veel dames weten niet dat zij dagelijkse ongezonde stoffen gebruiken. Hiermee bedoelen we de conserveringsmiddelen in verzorgingsproducten en in make-up, zoals parabenen. Deze zitten bijvoorbeeld in shampoo en conditioner, tandpasta, deodorant, make-up, zonnebrandcrème enz.
Het is veel beter om verzorgingsproducten zonder hormoonverstoorders te gebruiken.
Voeding
Het advies is dan ook om bij voorkeur biologisch, vers en onbewerkt te eten. Gebruik geen producten uit karton of in glas verpakt levensmiddelen.
Gebruik een multivitamine van een goed merk, geschikt voor vrouwen die zwanger willen worden. Nua fertility producten sluiten hier goed bij aan.
Voeding die je beter niet kunt nemen
Bepaalde voedingsmiddelen maken een celmembraam juist stijf en star. Dit doen de Omega 6 vetzuren. Deze zijn te vinden in zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie in bak- en braadproducten, margarine, halvarine. Eet deze dus zo weinig mogelijk.
Hoe meer omega 3 vetzuren er in je voeding zitten hoe beter het is. Je kindje is in de zwangerschap aangewezen op jouw voorraad omega 3 vetzuren, in de membranen van je vetcellen en in de membranen van je hersencellen.
Weet je dat het 1,5 jaar duurt voordat de helft van de ongezonde omega 6 vetzuren in deze celmembranen is vervangen door gezond omega 3 vetzuur? Dit geeft een extra stimulans om gezonde vetten te eten.
Kwaliteit celmembraam
Hoe beter de kwaliteit van de eicel en de zaadcel, hoe groter de kans is op een bevruchting. De eicel en de zaadcel zijn de dragers van het erfelijke materiaal, het DNA waar je kind uit zal ontstaan. De rijping van een eicel begint zo’n 8 maanden voor de uiteindelijke eisprong. De rijping van zaadcellen begint 3 maanden voor de zaadlozing.
De kwaliteit van deze cellen is afhankelijk van de kwaliteit van het celmembraan. Dit is de schil die de cel beschermd voor invloeden van buitenaf, en ook doorlaatbaar is. Hoe meer omega 3 vetzuren (visvetzuren) er in het celmembraan zijn opgenomen, hoe flexibeler het is. Hoe flexibeler, hoe beter de kwaliteit!