Eicelkwaliteit

Eicelkwaliteit

Om een goed embryo te maken hebben we 2 zaken nodig: een goede eicel en een goede zaadcel. We beginnen bij de vrouw. Hoe zit het nu precies met die eicellen?

Bij de geboorte heeft een vrouw gemiddeld 2 miljoen eicellen bij zich. Bij de eerste menstruatie zijn er daarvan circa 400.000 tot 500.000 over. Hoe meer eicellen je nog hebt, hoe langer je vruchtbaar bent.
Een andere belangrijke factor is het mechanisme om de eicel te herstellen. Dit mechanisme repareert de opgelopen schade in een eicel, op het moment dat deze vrij komt bij de eisprong. Als dit mechanisme goed werkt, dan houd je langer gezonde eicellen.

Om te weten wat je eicelvoorraad is, kun je je AMH (Anti Müller Hormoon) waarden in je bloed laten meten. Let wel op: De AMH waarde zegt iets over de voorraad, maar niets over de kwaliteit van de eicellen!

Leeftijd en kansen

Er is veel onderzoek gedaan naar de vruchtbaarheid van vrouwen. Gemiddeld kun je je kansen als volgt bekijken:
Een zwangerschap binnen een jaar is bij een 25-jarige vrouw circa 90 procent, bij een 33-jarige is dit afgenomen tot 80 procent. Wanneer een vrouw 35-jarige jaar is dan is dit nog maar 65 procent en een 38-jarige nog maar 50 procent.
Waarom de vruchtbaarheid bij de vrouw vanaf deze leeftijd afneemt, is niet bekend. We weten wel dat het aantal eicellen daalt en de eicelkwaliteit wordt slechter wanneer je ouder bent. Dit  laatste komt doordat eicellen gedurende het leven schade oplopen door bijvoorbeeld roken, röntgenstraling en/of vliegtuigstraling. Hoe langer de eicelvoorraad blootgesteld is aan schade, hoe groter het aantal beschadigde cellen.

Roken is erg slecht voor je vruchtbaarheid. Zowel de kwaliteit van de eicellen, als het aantal verminderd aanzienlijk.

Problemen

Er zijn verschillende problemen waardoor de eicellen beschadigd kunnen raken of zelfs uitgeschakeld worden. Wat komt vaak voor?
1) Vervroegde overgang. zoals bij POF / POI. Je hebt dan voor je 40ste geen bruikbare eicellen meer.
2) PCOS, PolyCysteus Ovarium Syndroom. PCOS is een hormonale afwijking waarbij er geen goede eisprong plaats vindt. Dit komt bij 5 tot 10% van de vrouwen voor. Wil je meer informatie over PCOS? Klik dan hier.
3) Endometriose, een aandoening waarbij zich baarmoederslijmvlies op plekken buiten de baarmoeder bevindt, kan ook de eileiders aantasten.
4) A
fgesloten eileiders. Hierdoor kunnen de eicel en de zaadcel elkaar niet bereiken, en dat maakt de kans op een spontane zwangerschap onmogelijk.
5) Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen ook problemen veroorzaken.

Kinderwens

Wanneer je problemen hebt met je eicellen, dan kom je snel in  de medische wereld terecht. Eicellen maak je niet opnieuw aan en ze zijn niet “te herstellen”, wat betekend dat je voor een zwangerschap aangewezen bent op een eiceldonor. Je baarmoeder is vaak wel in orde en hierdoor kan een zwangerschap gerealiseerd worden. Je hebt dan net zoveel kans op een zwangerschap dan wanneer je zelf goede eicellen hebt. 

Helaas zijn er in Nederland niet veel eiceldonoren. Wanneer je kiest om dit traject te gaan verkennen dan kom je vaak in het buitenland uit.

Wil je weten hoe een proces verloopt wanneer je kiest voor donoreicellen? Neem dan contact op met info@kinderwensbuitenland.nl
Je krijgt dan een kosteloos informatief gesprek.